سیلو انباری جهت نگهداری از مواد خوراکی مورد استفاده در تغذیه انسان و دام است. سیلو در دامپروری معمولاً به جایی گفته میشود که علوفه با رطوبت بالا را در آن نگهداری میکنند به طوری که میتوان تا سالها از آن علوفه استفاده نمود بدون این که ارزش غذایی علوفه تغییر زیادی بدهد. انواع سیلو به دو نوع زیرزمینی و روزمینی تقسیم میشوند که در ایران معمولاً سیلو همیشه با ذرت خرد شده تهیه میگردد اما در کشورهایی که تولید یونجه در آنها زیاد است از سیلوی یونجه نیز تهیه میگردد.
سیلو محل نگهداری مواد نیز هست، برای مثال سیلوهای مواد (مواد اولیه) و سیلوهای سیمان. مواد در این سیلوها نگهداری میشود، بدون اینکه در کیفیت این مواد تغییری به وجود آید. برخی بر این باورند که سازندهی سیلو فردی امریکایی بهنام فرد هاتچ میباشد.
تجهیزات برق سیلو
در ماشینآلات سیلوها از انرژی الکتریکی استفاده میشود. سیستمهای عمدهٔ برقی سیلوها عبارتند از:
- تأمین و تغذیهٔ برق سیلو
- توزیع برق و برقرسانی
- برق اضطراری
- اتاق فرمان
- کنترل ماشینآلات
- اتصال زمین
- روشنایی
- پریزهای مصارف مختلف
- حفاظت در برابر آذرخش (برقگیر حفاظتی)
- پخش صدا و اینترکام
- تلفن داخلی
- شبکه ارتباط رایانهای
عمدهٔ بار الکتریکی سیلوها شامل الکتروموتورها و تجهیزات روشنایی است و مصرفکنندههای عمدهٔ آن نقالهها، شیرهای دوراهه، دیریچههای برقی، بازوها، پنکهها و هواکشهای فیلترها، شنگیرها، تمیزکنندهها (الکها)، جداسازها (الک مسیر ثانویه)، آهنربای الکتریکی، بالابرها، آسانسور حمل نفرات، کمپرسور تأمین هوای فشرده، روشنایی طبقات برج کار و پریزهای آن، پریزها و هواکشهای زیرکندوها، هشتپر سیکلونها و فیلترها و فنهایشان است. همچنین در هنگام طراحی باید مصارف دیگری چون بار الکتریکی انبارها و کارگاه، روشنایی محوطه، جک و بیل تخلیه، دمندهها، پمپهای آب و آتشنشانی و ساختمانهای جنبی (اداری، مسکونی، آزمایشگاه، نمونهبرداری و…) و پیشبینی توسعهٔ آینده را نیز در نظر گرفت.
به علت وجود غبارهای سوزا در سیلوها، در استانداردهای جهانی آنها را جزو محیطهای خطرناک طبقهبندی میکنند. این غبارها ممکن است به صورت توده، ابر معلق در هوا یا لایههایی روی تجهیزات برقی باشند و امکان آتشسوزی و انفجار بر اثر جرقه یا حرارت در کنار آنها وجود دارد. برای مقابله با این خطر از لوازم برقی خاص همراه با شیوههای طراحی و اجرای ویژه که در استانداردهای طبقهبندی بیان شدهاند استفاده میشود. بر این اساس مناطق خطرزای سیلو به مناطق سهگانهٔ ۲۰، ۲۱ و ۲۲ تقسیمبندی میشود که منطقهٔ ۲۲ کمترین میزان خطر را دارد و در آن میتوان از تجهیزات با درجه حفاظت IP5X استفاده کرد، اما در مناطق ۲۱ و ۲۰ حداقل درجه حفاظتی میباید IP6X باشد. در کابلکشی و لولهکشی مناطق خطرزا نیز رعایت معیارهای خاصی لازم است.
نسل جدید سیلوها
سیلوهای نسل جدید توسط رل فرمینگ های مخصوصی ساخته می شوند . مدت زمان مورد نیاز در این روش بسیار کم و هزینه ساخت را به میزان حداقل ۴۰ درصد کاهش می دهد زیرا هم به کارگر کمتری نیاز هست و هم مدت زمان ساخت به میزان حداقل یک سوم کاهش می یابد . همچنین آزمایش های پیچیده و گران قیمتی که در روش سنتی باید انجام شود حذف می گردد چون تمامی مجوز ها و مدارک امنیتی و کیفیتی را دارا می باشد .
نحوه ساخت سیلو با روش جدید رل فرمینگ
در این روش بسته به نوع دستگاه ورق هایی با ضخامت مختلف (بسته به تعداد ایستگاه های دستگاه ) وارد دستگاه رل فرمینگ سیلو سازی می شوند ، سپس این دستگاه ورق ها را شکل داده و بیرون میدهد ، در مرحله بعد ورقهای خروجی توسط دستگاه سیمر seamer به هم دوخته می شوند. در نتیجه سازه خیلی محکم بصورت یکپارچه ساخته می شود . مزیت این نوع سیلو این است که هم به جوشکاری نیاز ندارد و هم ورقها هنگام نصب پاره نمی شوند . همچنین هزینه و زمان ساخت را بسیار بسیار پایین می آورند . این نوع سیلو ها برای نگهداری هر نوع محصولی مناسب هستند البته بدون اعمال فشار . مناسب برای نگهداری غلات – قیر – روغن – مایعات – آرد – سیمان و … می باشند .